Wat te doen bij een ongeval

Bij een ongeval wil je natuurlijk dat iemand weet wat er met je gebeurd is, laat dus duidelijk zien wie je wilt informeren! Breng op de buitenzijde van je helm het ICE-nummer aan (ICE is een afkorting voor ‘in case of emergency’). Let op: dit is dus niet je eigen telefoonnummer! Meer info zie onderaan de pagina.

 

                                                                  

Bij een ongeval

 1. Eén persoon neemt de leiding, indien mogelijk de wegkapitein.
 2. Blijf rustig en stel de plaats van ongeval veilig.
 3. Laat één of meer clubleden andere verkeersdeelnemers waarschuwen/tegenhouden.
 4. Stel je op de hoogte van wat er gebeurd is.
 5. Laat de EHBO’er aan het werk. Is er geen EHBO’er controleer dan of het slachtoffer aanspreekbaar is.
 6. Is er hulp van buitenaf nodig? Laat een persoon 112 bellen en doorgeven wat de EHBO’er meldt.
 7. Bekijk wat je exacte locatie is d.m.v. GPS, routebordjes, kaart of stuur één van de achtergebleven mensen op pad om de positie te bepalen.
 8. Volg de aanwijzingen op van de 112-meldkamer.
 9. Geef hulpverleners de ruimte. Vraag de clubleden op afstand te blijven, maar laat een paar personen blijven om te assisteren.

Aanvulling ongeval ATB

 1. Stem met de 112-meldkamer af dat er clubleden naar een afgesproken positie in het bos gaan om de hulpverleners op te vangen.
 2. Stuur een aantal van de achtergebleven mensen, die gemist kunnen worden, naar de afgesproken plaats om de hulpverleners op te vangen en te begeleiden naar de plaats van het ongeval. 
 3. Let op: de basis is dat één persoon de leiding neemt en anderen het werk doen. Op deze manier is er structuur en overzicht! 
 4. De wegkapitein meldt bij het bestuur de oorzaak van het ongeval en zijn ervaringen. 

Stel een ICE nummer in onder de noodoproep

Regelmatig  komen hulpdiensten bij een ongeval of andere noodsituaties waarbij ze mensen, zoals familie of vrienden, willen inlichten. Nog niet zo lang geleden konden de hulpdiensten dit gemakkelijk vinden, omdat personen in een telefoon werden aangegeven als “ICE”, In Case of Emergency of SOS. Dit was ook bekend bij de hulpdiensten. Tegenwoordig is het zo dat veel telefoons vergrendeld zijn met een code of zelfs met een vingerafdruk. Hulpdiensten kunnen daardoor vaak de telefoon niet ontgrendelen en weten dan ook niet wie ze moeten bellen. Voor de IPhone en Android gebruikers is hier een simpele oplossing voor!

iPhone

Ga naar de app ”gezondheid”, ga naar je Medische ID (rechts onderin). In dit scherm kun je een contact toevoegen voor noodgevallen en je kunt gelijk je relatie met die persoon toevoegen.

Wanneer de hulpdiensten nu gegevens nodig hebben kunnen zij die makkelijker vinden.

Bij een vergrendeld scherm zie je links onderin “Noodgeval”. Je klikt erop en dan krijg je, links onderin, “Medische ID” te zien. Klik hierop en dan worden de gegevens, welke je hebt ingevoerd, zichtbaar en zo kunnen de hulpdiensten de gegevens zien en weten zij wie ze moeten bellen!

** Dit geldt alleen voor iPhones vanaf IPhone 4S en voorzien van IOS8 en hoger. De app is niet te downloaden in de App Store. Het maakt deel uit van het standaard pakket van iOS 8

Android

Ga naar contacten. Ga naar groepen. Ga naar: ICE contact bij nood. Klik op de Button om contact toe te voegen. Klik op contact noodgevallen en selecteer een contactpersoon. Sla je aanpassingen op. Je zult nu zien dat als je telefoon vergrendeld is, je rechts onderin op noodgeval kunt duwen, in dat menu kun je een noodnummer bellen zoals 112. Maar als je nogmaals links onderin klikt, zie je de ICE contact personen. *Het kan zijn dat dit niet bij iedere Android-telefoon op deze manier werkt. In de app-store zijn diverse apps te vinden die (ongeveer) hetzelfde doen.

        

                                                         

Met de helm ID heeft u altijd uw medische en/of identiteitsgegevens bij u. Hulpverleners kunnen zonder uw helm te verwijderen bij uw gegevens komen. Dit maakt de helm ID ideaal voor tourfietsers, mountainbikers, wielrenners en andere sport activiteiten. 

Productkenmerken voor de helm ID

 1. Reflecterend materiaal extra goed zichtbaar
 2. Het id kaartje is waterproof opgeborgen
 3. Gemakkelijk te updaten doordat het ID kaartje met een permanent marker zelf te beschrijven is
 4. Duurzaam & sterk - kan tegen dagelijks gebruik en stoten.
 5. Lichtgewicht & aerodynamisch - gevormd naar de rondingen van de helm
 6. Veilige toegang tot de ID informatie zonder dat de helm verwijderd hoeft te worden.
 7. Nooit meer uw ID vergeten want deze zit altijd vast aan uw helm

Helm ID bestellen via Toon Bekkers: apgbekkers@hotmail.com